Jachthondenschool 't Lofarveld
 
Labradors van 't Lofarveld

Over ons

Even voorstellen

Mijn naam is Brenda de la Porte, ik ben gediplomeerd kynologisch instructeur vanaf 2004. Mijn opleiding heb ik gevolgd en volbracht bij de Martin Gaus Academie te Lelystad. Na een aantal jaren les te hebben gegeven bij een hondenschool in Borger, vond ik het na een aantal jaren tijd om serieus met mijn eigen hondenschool aan de slag te gaan.

Sinds ruim 30 jaar hebben wij honden in huis. Vanaf 2002 hebben wij retrievers. Begonnen met Golden Retrievers door mijn werk bij Hulphond Nederland als unit-coördinator met de Golden Retriever Fanouk, de geweldigste hond die je kan bedenken. 

Fanouk kwam als fokteefje voor de Stichting Hulphond bij ons wonen en hiermee hebben wij ons hart verloren aan de Retrievers. Vanaf 2012 wel een overstap gemaakt naar de Labrador Retriever met de aankoop van Hinke Van 't Bovenveen. Met Hinke heb ik een tijdje jachthondentraining gevolgd, zij bleek echter andere disciplines leuker te vinden.

Wij fokken heel kleinschalig met onze honden onder onze kennelnaam Van 't Lofarveld. Uiteraard zijn al onze honden röntgenologisch gekeurd met een goede HD en ED uitslag, hebben jaarlijks een oogonderzoek en krijgen onze pups een stamboom van de Raad van Beheer mee. We selecteren altijd secuur een reu voor onze teven en zijn lid van beide rasverenigingen.

De laatste jaren heb ik mij in eerste instantie toegelegd op op het gebied van lesgeven in Mantrialen en Speuren. Deze discipline heeft nog steeds mijn hart, maar de jachthondentraining is mijn werkelijke passie gebleken. 

Sinds een aantal jaren ben ik zelf fanatiek actief in de jachthondensport. Met twee van mijn vijf labradors volg ik zelf ook wekelijks lessen bij collega hondenscholen die gespecialiseerd zijn in deze tak van training. 

Bij het trainen van een cursist samen met zijn/haar hond is mijn uitgangspunt dat het welzijn van de hond voorop dient te staan. Welzijn door vooral de aanwezigheid van positieve ervaringen en het ontbreken van negatieve ervaringen. 


Puppyspecialisatie

Bij de Martin Gaus Academie heb ik de 5-daagse Puppy-specialisatiecursus  gevolgd. Hier werd veel aandacht besteed aan het begeleiden van de cursist die op zijn/haar eigen wijze bezig gaat met de pup of jonge hond, er bestaat immers geen standaardafrichting. Elke hond, elk ras en elke eigenaar is tenslotte anders. Wel zal ik handvatten aanreiken als uitgangspunt, maar deze zijn (onder begeleiding) aan te passen aan elke combinatie. 

Het belangrijkste gegeven voor mij is dat hond en baas plezier met en van elkaar hebben tijdens de jachttraining en het thuis verder oefenen. Van een gelukkig werkende hond met een blije baas krijg ik de energie om met deze combinaties aan het werk te gaan.Even voorstellen

Mijn naam is Theresia Jansen en ik woon met mijn man en onze twee labradors in het mooie Drentse dorp Uffelte. Hiervoor hebben wij door heel Nederland gewoond met altijd een hond in ons gezin. Ik heb 25 jaar voor de klas gestaan als leerkracht in het basisonderwijs. Daarnaast heel veel paard gereden en tenslotte een opleiding in het coachen met paarden voor jonge kinderen gevolgd. Sinds wij in Drenthe wonen werk ik in de zorg en mijn overige tijd gaat zitten in het trainen van en wandelen met de honden.

Van huis uit ben ik niet opgevoed met honden. Bij mijn man thuis hadden ze een Duitse staande korthaar en toen wij gingen samen wonen kwam er al gauw een pup. Briljant Asta van de Gazelle, een Duitse staande korthaar waarmee ik kennis heb gemaakt met de jachtwedstrijden. Een lieve, trouwe dame die wij 15 jaar in ons midden hebben gehad. In haar laatste jaar bij ons op de boerderij kregen wij er een border collie genaamd Kyra bij. Een heel kien en snel hondje die kilometers meeliep wanneer wij met de paarden in het bos gingen rijden. Kyra is 14 jaar bij ons geweest. Door bizarre omstandigheden kwam er, toen Kyra 8 was, weer een Duitse staande teef bij. Filou een geval apart, maar zo ontzettend lief. Met een jachtpassie wat voor ons ook niet bij te benen was. Gedurende 14 jaar lang altijd op je hoede zijn wanneer deze snelle dame los liep. 

Vanaf dat moment is de overstap gemaakt naar de field trial labrador, mede doordat mijn man zijn jachtakte haalde en ik het hondenwerk voor mijn rekening ging nemen. In 2018 heb ik Zivah gekregen. Een zwarte labrador die graag wil werken en daarnaast ook heerlijk is als huishond. Toen haar moeder nog 1x een nestje kreeg heb ik mij meteen weer aangemeld en in 2021 is Zivah’s halfzusje Yentl bij ons gekomen. Een blonde dame die groter en toch ook weer anders is, maar ook veel overeenkomsten heeft. Het is een genot om met deze hondjes te werken en van ze te leren.

Door mijn achtergrond als leerkracht vind ik het tot op de dag van vandaag nog steeds leuk om kennis over te dragen en oplossingen te zoeken, alleen nu niet meer in de ouder – kind situatie maar baas – hond.


 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info